Saturday, February 1, 2014

1. Päev, Riia-Moskva-Sochi



Alustaks tegelikult eilsest õhtust, mis lõppes Moskvas, Sheremetevo lennujaamas.
Teekond Riiast Moskvasse algas täiesti uue, Airbus 320 lennukiga ja mis veel meeldivam, lennukiga, mille istmevahed olid sobilikud ka täismõõdus meestele. Et lend kestis ainult 1:20, siis väga pikalt seda mõnu ei antud nautida. Nii et esimesed hetked Sochi poole liikumisel väga positiivsed. Aga nagu öeldud, seekestis ainult tund ja 20 minutit, siis toodi taas kahe jalaga maale. Ei tea, kas mõned mehed olid külmast võetud või olid muud põhjused, aga jõudes terminali juurde jäi lennuk ooterezhiimile ja nii pea 20 minutiks. Inimesed hakkasid juba tagasi oma kohtadele istuma, kui selgus ka paigalseismise põhjus. Nimelt oli see mees, kes trappi liigutab, kuhugile kadunud ja trappi lihtsalt ei saadud lennuki ukse juurde. Lõpuks siiski vajalik asjamees ilmus ja ka trapp sai ilusasti lennuki külge ning inimesed välja.
Järgmine üllatus, sedakorda positiivne, ilmnes lennujaama sisse minnes. Sissetuleku ukse taga seisis tüdruk kirjaga Sochi 2014. Küsisin, et kas Sochi minejatele on mingi teine tee, mille peale visati pilk mu paberitele ja kästi järgneda. Viidi siis passikontrolli ja selle luugi ette, kust muidu diplomaadid läbi lähevad, nii et passi kontrollile ja migratsioonikaardi täitmisele kulus max 5 minutit. Kohe passikontrolli ukse taga oli uus tüdruk Sochi 2014 kirjaga, kes viis mind edasi turvakontrolli väravasse ja samuti järjekorrast ette. Veel 5 min ja olin ka kahest turvakontrolli liinist läbi. Ülimeeldiv teenindus, mida Venemaal isegi raske ette kujutada.
Mis aga täiega üllatas, oli lennujaama turvakontroll. Eeldasin, et see on selline veerandtunnine protseduur, kus lisaks koti läbivalgustamisele tahetakse ilmtingimata näha, mis sul kotis kahtlast on, et kindlasti pead sisse lülitama arvuti, tegema fotoka(te)ga pildi, näitama, et telefon on ikka telefon jne. ning kõike seda kahtlustavate nägudega turvameeste pilgu all. Aga kogu see protseduur võttis aega hetke. Lihtsalt läpakas kotist välja, ühte suurde kasti koos jope ja muu kolaga, mis taskust välja tuli võtta ning läbi turvaväravate. Ja kõik. Täiesti uskumatu, kuna eeldasin, et turvakontroll Sochi suunduvale lennukile on ülimalt põhjalik. Aga ju siis kõik "Kontrollijad" on Sochi saadetud ja põhjalik kontroll saab juba koha peal toimuma.

Pildid:
1. Sheremetevo lennujaam kell 2:44 öösel
2. Vaade kodu aknast
3. Uus linnaosa Esto Sadokis

No comments:

Post a Comment