Sunday, February 16, 2014

16 päev (15.02) – Täna mõne sõnaga söögist




Täna oli keskmisest rahulikum päev ja et midagi põrutavat ei juhtunud, kirjutaks natuke konkreetsemalt muudel teemdel ja võtaks alustuseks teemaks vabatahtlike sõõgis.
Nii palju küll tänasest päevast, et täna pidime valvama määrdekabiinide ala, et võõrad sisse ei pääseks. Lisaks sissepääsu staadionile ja sissepääsu võistluskeskusesse.
Nii et ei midagi erilist. Aga et ilm jätkuvalt soe, pandi võistlusrada treenimiseks ja suuskade testimiseks kinni, ning mind pandi raja algust valvama, et keegi enne kindlat aega rajale ei pääseks. Kella kahest algas naiste teade ja et seal leiti üks koht, kus treenerid ja fotograafid võivad kaamerasse sattuda, pandi mind sinna, et võistluste ajal neid rajast eemale hoida.
Et täna laskesuustajatel vaba päev, siis peale murdmaa võistlust koju.
Aga nüüd siis söögist lähemalt.

Süüa saame 3 korda päevas. Hommiku- ja õhtusöök meie elupaigas ning lõunat saame suusastaadionil.
Hommikusöögiks on reeglina mingid täidisega pannkogid. Vahel täidiseks kohupiim, vahel mingi moosilaadne ollus ja vahel mingi arusaamatu maitsega asi. Korra nädalas on pannkoogid asendatud sardellidega ning ühe korra on olnud ka mingid kotleti taolised asjad, aga valdavalt siiski pannkoogid.
Lisaks saame igal hommikul putru. Pudru on plasttopsis kiirpudru, lased vee peale, segad ära ja valmis. Pudrusid on 3 erinevat sorti, millest 2 on head ja üks selline natuke imeliku maitsega. Aga süüa kannatab. Vahe peal anti iga päev ka või tükk taldrikule, mille sai pudrusse segada, aga viimaed 3-4 päeva pole mingil põhjusel võid enam antud. Peale selle saame igal hommikul ühe jogurti ning omal valikul kas kohvi või tee.
Selline siis meie hommikusöök. Ei midagi erilist, aga täiesti söödav ja tundub, et ka toitev.
Hommikusööki hakatakse andma viiest ja kuni keskpäevani välja.
Lõunasööki saame suusakeskuses.
Lõunaks antakse alati mingit suppi, mis siiani olnud olnud päris maitsev. Siis on alati salat, milleks kas siis porgandi/kapsa-, peedi- või mingi segasalat. Kindlasti saame ka prae, mis vahest võib olla ka mingi lihaga riisroog  ning pudeli kokat, fantat või sprite`i omal valikul. Ning alati on lõunaks ka must leib, mis üllatavalt meenutab kodust musta leiba ja mitte tavapärast vene maitsetud tumedamat leiba.
Taimetoitlased saavad lõunaks (ja tegelikult ka hommikuks ja öhtuks) erirooga tellida. Nii et kõigile midagi.
Õhtusöögiks on reeglina mingi praad või riisiroog ja salat. Õhtusööki saame elukohas, aga hiljuti avastasime, et õhtust on võimalik süüa ka suusakeskuses, samas, kus me lõunat sööme. Kusjuures suusakeskuses süües antakse toidu juurde ka pudel kokat, sprite või fanatat. Seda meie külas ei anta, nii et töö juures ongi kasulikum süüa.
Võimaluse suusakeskuses õhtust süüa avastasime täiesti juhuslikult. Kord laskesuusa võistlustelt tulles, oli Markol vaja üks meil kiiresti ära saata ja et ka köisraudtee jaamas oli rahvamass, läksime natuke maad üles murdmaasuusakeskusesse, kus meie lõunasöögi telgis wifi. Söögitelk on pikalt lahti, kuna osa inimesi töötab ka hilisõhtul ja nemad peaksid veel ühe täiendava toidukorra saama. Lasime ka oma akrediteeringu üle kontrollida ja selgus, et nimi läks ekraanil roheliseks, mis tähendab, et me võime edasi söögijärjekorda minna. Sõime siis rahulikult suusakeskuses õhtusöögi ja et selle aja peale oli köisraudtee juures rahvamass kadunud, saime ilma ootamata alla. Ja nüüd ongi nii, et kui õhtul laskesuusatamist vaatame, siis alati sööme suusakeskuses ka õhtusõõki.
Ainuke puudus seoses söögiga on see, et mingeid puuvilju ei anta, nii et aeg ajalt tuleb poest mõni banaan või midagi muud osta.
Et natuke vaheldust saada, oleme Markoga nii mõnegi õhtusöögi mõnes kohalikus söögikohas endale võimaldanud,  nii et ainult pakutaval toidul ei ela.
Nii palju siis meie toidust, mis siinses toitumise hierarhias on suhteliselt allpool (sportlased saavad mõndagi ise valida ja mingitel privileegidega külalstel on 24h rootsi laud korraliku valikuga), aga siiani pole kurta olnud põhjust.

No comments:

Post a Comment