Friday, February 14, 2014

15 päev (14.02) – Ja hääl ongi läinud






Juhtus see, mida kartsin. Hommikul ärgates oli kurk valus ja hääl läinud. Päeva peale küll veidi paremaks läks, aga tänaõhtune naiste 15 km jääb vaatamata. Vähemalt raja ääres pole midagi muud teha, kui lippu lehvitada.
Murdmaa poole peal on täna meeste 15 km klassikat ja neli meie meest võistlustules. Koduses ennustusmängus ennustasin algselt parimaks Rehemaad ja kohaks 51, aga      eile õhtul mõtlesin siiski ringi ja tõstsin ta 29-ndaks. Arvasin, et kõige kauem siin olnud mehel peaks mingi eelis olema, aga eksisin.Samuti panin täiega mööda esikuuiku. Ei loe, et oled koha peal. Loogiliselt võttes peaks siin rasketel ja soojast pehmetel radadel olema eelis kergetel ja tugevamatel suusatajatel, aga kui näed 8-ndal km-l noort soomlast Niskaneni tulemas enne, kui 2 min hiljem startinud Bajcicak, siis mõtled küll, et kas mees tahab esimese ringi ajal pildis olla või lihtsalt hindab ennast üle. Aga ei midagi, vaid mõni sentimeeter jäi pronksist puudu. Ennusta siis midagi.
Omaette huvitav oli aga vaadata hoopis viimast viite meest, Bermuuda, Indoneesia, Dominikaani, Nepaali ja Peruu mehi. Viimane nedest sõitis 2 murtud ribiga veel. Lõpetas küll 28 min võitjast hiljem, aga hoolimata sellest oli mix tsoonis ajakirjanike lemmik.
Tõeline üllatus oli aga kindlasti Rootslaste hõbe ja pronks. Ju siis kohal olnud kuningas neile sedavõrd hästi mõjus, et pjedestaali kaks madalamat astet nad võtsid. Kusjuures meie juures poolel maal polnud Richardsson veel üldse tegija.
Alguses jäi mainimata, et täna oli meie alaks sinine ring, ehk siis tänase võistluse teine ring. Enne võistluste algust arvestasin kiiruga, et kui kõik ilusasti läheb, saab meie töö otsa siis, kui kuuma grupi lõpp finisheerib, aga et viimase viie mehe vahed venisid sedavõrra suureks, siis staadionile jõudes finisheerisid viimase grupi teise poole mehed, ehk et sisuliselt oli võistlus läbi. Koos võistluse lõpuga sai ka meie töö otsa. Mingi hetke veel ootasime, et äkki on meid veel vaja, et kohtunikud hakkavad soola rajale loopima ja võimalik, et peme neid aitama. Aga vaja meid ei olnud ja minema meid lasti. Et täna oli ka laskesuusatamises võistlus, naiste individuaalne 15 km, siis otsustasime, et vaatame ka selle võistluse ära. Et hääl mul päeva jooksul tagasi ei tulnud, siis raja äärde passima polnud ka mõtet minna ja pugesime kahe tribüüni vahele, kust üks suurtest staadionitabloodest kätte paistis. Nägime küll liidrite tulistamist ja tabelit võistlejate kohtadega, aga kuna meie tüdrukud pilti ei saanud, siis ega see tuim ekraani vahtimine ka suuremat pinget pakkunud. Kui võistluste lõpu poole valvurid tribüüni sissepääsude eest ära kadusid, siis saime ka natuke parema vaate osliseks ja Grete Gaimi ning Darja Jurlova finishi nägime tribüünilt. Vaatepilt, eriti kui tulemuste tabelit kõrvale näidati, polnud just kõige parem, aga arvestades raja raskust ja olukorda, äkki polnudki põhjust midagi paremat oodata. Seda enam, et üleeile Darja kukkus nii hullusti, et üks pöial oli 2x paksem ja hea, et üldse sõita sai.
Peale võistlust taas stadioni sööklasse sööma, et liialt varakult köisraudee juurde ei jõuaks ja kui rahulikult õhtusöök söödud, siis alla külla. Nagu juba eile kirjutasin, kohtasime köisraudtee juures veel ühte eestlast. Laskesuusatajate lasketiirus töötab kohtunikuna Kalju Valgus ja kui ma tund aega hiljem juhuslikult Kuuset kohtasin ja talt küsisin, et kas ta teab seda meest, siis ütles Kuuse, et tegu ühe Eesti laskesuusatamise „isaga“.Nii et jälle ja jälle kohtad mõnda eestlast.
Alla jõudes õnnestus ühele kontserdile veel sattuda ja et mehed mängisid päris hästi, jäime kuulama. Kontsert oli sedavõrd hea, et olime seal lõpuni. Hiljem kodus venelastelt sain teada, et tegu oli Stas Nameni bändiga, nii et igati loogiline, et üks Venemaa kuulsmaid muusikuid näitab ka seisukohast taset.
Homme on meie alaks määrdekabiinide ja võistlejate rajale pääsu kohtade valvamine, nii et tõotab tulla keskmisest pikem päev. Homseks võistluseks naiste 4x5km teade ja stardis 14 naiskonda. Eestit nende hulgas ei ole, nii et ergutada pole kedagi. Homme vist ei lähe ka laskesuusatajaid ergutama, vaid mõte üks kaubanduse päev teha. Hinnad on siin keskmisega võrreldes küll kahekordsed, aga äkki hakkab midagi huvitavat silma.     

Pildid:
1. Algo Kärp võistlemas
2. Rootsi kuningas võistlustelt lahkumas
3. Kontsert Esto Sadokis

No comments:

Post a Comment