Tuesday, January 21, 2014

10 päeva äralennuni

Veel 10 päeva ja head aega Eesti ning tere olümpialinn Sochi.
Õnneks olen suutnud lennupiletid nii ringi mängida, et ei pea enam 2 vahemaandumist tegema, vaid ainult üks, Moskvas.
Eelmisel nädalal sain ka viisa kätte, nii et paberimajandusega on nüüd kõik korras ja ainult mingi eriliselt ekstreemne olukord võib äralendu muuta. Aga vaevalt, et midagi sellist ette tuleb, nii et fakt on see, et 10 päeva pärast olen Sochis.
Mis tänasel päeval aga murelikuks teeb, on ilm Sochis. Üle 4 päevast ilmaennustust ei tasu tõsiselt võtta, aga siiski, Venemaa enda ametlik ilmaennustus on selline, et ei tea, kas naerda või nutta. 30.jaanuariks lubab Gismeteo Sochi +17 kraadi ja üleval 1300 m kõrgusel, kus on minu elukoht, ainult kraad külmemat ilma, ehk et +16. Mina küll ette ei kujuta, kuidas suusarajad sellisele temperatuurile vastu peavad. Aga ju korraldaja teab :)
Hea meel muidugi sportlaste üle, kes lühikeses dressis võistelda saavad.
Kui vaadata erinevaid spordialasid, siis ei teagi, kellele soe ilm kõige rohkem muret valmistab. Suusatajatel ja laskesuusatajatel on kindlasti keeruline ja ka libisemine sellise temperatuuri juures pole kiita, nii et suusatamises saavad eelise need, kellele rasked rajad paremini sobivad. Küll aga ei oska ette kujutada, kuidas mäesuusatajad pehme lumega hakkama saavad, eriti kui stardikoht lõpu poole ja kogu laskumise rada on vagusid täis. Suusahüppajatel on lihtne, saavad ka ilma lumeta hüpata, samuti kelgutajatel, kuna kelgurennil on külmetus sisse ehitatud ja mingi 10 soojakraadi ei tee kelgurennile midagi. All olümpiakülas, kus kõik võistlused katuse all toimuvad, pole mingit probleemi. Nii et ainukesed, kelle pärast muret tunda, on suusatajad - nii need, kes mäest alla sõidavad, kui ka need, kes sileda maa peal ja mäest üles suusatavad.

Täna peaks veel igaks juhuks kindlustuses ära käima ja kindlustuskate üle lasta vaadata. Hetkel on aastane reisikindlustus, mis küll peaks kõik riskid katma, aga et tegu siiski tööga, olgugi, et vabatahtlikuga, võib igasuguseid ootamatusi tekitada ja parem karta võimalust, et hiljem kindlustus ametlikult sind pikalt saadab. Nii palju on korraldajad teatanud, et töö ajal on tervisekindlustus korraldajate poolt tagatud, aga vabal ajal nende tervisekindlustus ei kehti.
Ja mis veel natuke häirib, on fakt, et suuremal või vähemal määral on tegu siiski terroriohtliku piirkonnaga ja kindlustustel võib sellise olukorra jaoks mingid oma nipid olla. Nii et igaks juhuks lähen käin kindlustuses ära, et äkki peaks mõne kangema paketi ostma.
Eile tuli info, et Moskva lennujaamades ei lubata lennuki pardale kaasa võtta sisuliselt mitte midagi ja pardaleminekuks paluti piisavalt aega varuda.
Tuleb meelde 5 aasta tagune USA siselennu turvakontroll, kus peaaegu et poolalasti läksid turvaväravatest läbi. Kujutan ette, et Moskva Sochi lennul saab olema midagi veel hullemat.
Kuskilt lugesin, et üle 30 000 politseiniku on ametis Sochi lennujaama, raudteejaama, linna ja olümpiaobjektide sissepääsude kontrollimisel. Lisaks erinevad patrullid, julgeolekujõud, salateenistus. Nii et see arv inimesi, kes erinevatel viisidel turvalisusega tegeleb, on muljetavaldav.
Aga arvestades moslemite ähvardusi, peab see nii olema ja kobiseda pole millegi üle.
Mingi kõlakas käis ringi, et ka sõjaväeluure on Sochis ametis, kuigi ametlikult teatati, et sõjaväeluure teenuseid ei kasutata.
Aga karm saab olema igal juhul.
Hiljuti saadeti ka nimekiriesemetest, mida ei tohi mängude territooriumil, ühistranspordis ja avalikes kohtades kaasas kanda. See nimekiri oli mingi 6 lehekülge pikk ja nii tüütult igav, et peale esimest poolt lehekülge enam edasi lugeda ei suutnud. Kui piltlikult, siis kaasas võib sul olla väike kott, fotokas, mobiil ja peaaegu et sellega ka asi piirdub. 

 Pildid:
1-3 - tule teekond
4. Sochi olümpiamängude medalid


No comments:

Post a Comment