Sunday, December 22, 2013

Olümpiamängude toimumiskoht

Ei ole vist vaja öelda, et olümpiamängud toimuvad Sochis, Venemaal.
Mis aga kindlasti on rohkem kui üllatav, on Sochi asukoht. Esimest korda ajaloos toimuvad taliolümpiamängud subtroopilises vööndis. Linnas, kus 300 päeva aastas paistab päike, kus kasvavad palmid ja mida kutsutakse venemaa Rivieraks.
Võimalikuks teeb selle kõrgmäestiku olemasolu 50 km kaugusel Sochi linnast.
Olümpiamängud toimuvad tinglikult kahe koha peal. Niinimetatud rannikuklaster, kus toimuvad kõik sisehallides toimuvad võistlused ja mäeklaster, kus toimuvad kõik vabas õhus toimuvad võistlused.
Rannikuklaster asub Sochi kesklinnast 35 min rongisõidu kaugusel ja koosneb põhimõtteliselt viiest kõrvuti asetsevast  jäähallist, kus toimuvad avamine, autasustamisteseremooniad ja lõpetamine ning spordiprogrammist: Hoki; iluuisutamine; kiiruisutamine ja curling.
Nimeliselt:
Adler Arena - kiiruisutamise keskus (8000 pealtvaatajat, peale olümpiat saab sellest näitustekeskus)
Iceberg - iluuisutamise keskus/ lühiraja kiiruisutamine (mahutab 12000 pealtvaatajat, peale olümpiat saab sellest jalgratta trekk)
Bolshoi Ice Dom - jäähoki keskus. (mahutab 12000 pealtvaatajat, peale olümpiamänge saab sellest multifunktsionaalne kultuuri -ja spordikeskus)
Shaiba - 2. jäähoki keskus /invahoki keskus (mahutab 7000 pealtvaatajat ja peale olümpiamänge see demonteeritakse ja viiakse ühte teise Venemaa linna)
Fisht - Olümpiastaadion, kus toimuvad olümpiamängude ja paraolümpiamängude avamis- ja lõputseremooniad  (mahutab 40000 pealtvaatajat ja peale olümpiamänge saab sellest jalgpallistaadion, millel toimuvad ka 2018 aasta MM)


Kõik ülejäänud võistlused toimuvad mäeklastis.
Mäeklaster asub rannikuklastrist 50 min rongisõidu kaugusel 1500 meetri kõrgusel.
Mäeklaster koosneb erinevatest keskustest, kus toimuvad erinevad spordivõistlused.
Eelnevalt on juba mainitud murdmaasuusatamise ja laskesuusatamise keskust LAURA, lisaks veel suusahüppekeskus, mäesuusakeskus, kelgurada, ekstreempark.
Erinevatesse keskustesse saab keskuseid ühendavate köisraudteedega. Kokku on mäeklastris 9 erinevat köisraudtee liini.
Nimeliselt:
Laura - murdmaa- ja laskesuusatamise keskus (mahutab 15000 pealtvaatajat, nime saanud läheduses oleva jõe järgi,suusaraja pikkus 15 km, raja kõrguste vahe 60 m, 2 staadionit - üks murdmaa ja teine laskesuusatamise jaoks. Peale olümpiamänge saab sellest rahvuslik treeningukeskus)
Russki Gorki - Suusahüppekeskus/kahevõistlejate keskus (pealtvaatajaid 7500, kaks hüppemäge K-95 ja K-125, kahevõistluse suusarajad kohe hüppemäe kõrval. Peale olümpiamänge saab sellest rahvuslik treeningu- ja võistluskeskus)


Sanki - Kelgurada (ainuke rahvusvahelistele nõuetele vastav kelgurada Venemaal, mahutab 5000 pealtvaatajat, pikkus 1841 m; kõrguste vahe 132 m ja max kiirus 135-137 km/h. Peale olümpiamänge saab sellest rahvuslik treeningkeskus)
Rosa Khutor - ekstreempark  (kaks rada, freestyle mahutab 4000 pealtvaatajat ja lumelaud 6500 pealtvaatajat, peale olümpiat saab sellest suusakeskus)
Rosa Khutor - mäesuusakeskus (mahutab 7500 pealtvaatajat, kokku 20 km laskumisradu, peale olümpiamänge mäesuusakeskus)

Pildid:
1. Adler Arena
2. Iceberg
3. Rosa Khutor
4. Sanki


No comments:

Post a Comment